U Umagu otvorena pretovarna stanica i prva sortirnicu otpada u Hrvatskoj

UMAG – Jedan od najvećih komunalnih objekata u Hrvatskoj, pretovarna stanica i sortirinica otpada, prva i jedina u Hrvatskoj, u prisutnosti direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Svena Mullera, gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea, čelnika lokalnih samouprava na Bujštini te predstavnika umaškog komunalnog poduzeća „6. maj" otvorena je tradicionalno, rezanjem trake, na deponiju (još kratko vrijeme) u Picudu, nedaleko Umaga.

Objekt je izgrađen, kako je rekao Muller, u partnerstvu Ministarstva zaštite okoliša, fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te grada Umaga a radit će u sustavu 13 centara koliko ćemo ih do 2015. godine izgraditi u Hrvatskoj. Takav pristup zaštiti okoliša prepoznala je i EU koja državni projekt vrijedan 5 milijardi kuna sufinacira sa 70 posto vrijednosti.

- Važnost pretovarne stanice i prve sortirnice u Hrvatskoj za grad Umag je izuzeto velika i predstavlja povijesni iskorak u gospodarenju otpadom na području Umaga, Istre i Hrvatskoj, rekao je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese naglasivši kako je gospodarenje otpadom, uz plinofikaciju i izgradnju zaštite otpadnih voda na trećoj razini, dio umaškog mega projekta 'Smart city- green city', pokrenutog prije četiri godine s rokom završetka 2020. godine, vrijednog 50 milijuna eura.

Cijena izgradnje pretovarne stanice i sortirnice u Picudu, koja se prostire na oko 3.000 čertvornih metara, iznosi 13,5 milijuna kuna u kojem iznosu je s 10,5 milijuna kuna sufinacirao Fond za zaštitu okoliša. Umaško komunalno poduzeće „6. maj" u projekt pretovarne stanice i sortirnice investiralo je 3 milijuna kuna.

Kako bi objekt u Picudu, do završetka izgradnje Kaštijuna bio u punoj funkciji, predstoji još i opremanje sortirnice otpada za što će trebati osigurati još 5 mililjuna kuna. (iPress)

 

 

 

 
Ako trebate usluge odvodnje
kliknite na logo:

 

Katalog informacija Izjava o korištenju Kolačića Zaštita osobnih podataka Pravo na pristup informacijama Svi cjenici

 

©: 6.maj.hr., Izrada: Studio WEB ART

Internetska stranica za potpunu funkcionalnost koristi Kolačiće (Cookie).