Dana 13. lipnja, u suradnji sa Udrugom Zelena Istra, a u okviru projekta „Voli Umag, izdvoji s(v)e!“ financiranog iz Kohezijskog fonda Europske unije, održana je javna tribina na temu „Hrana nije otpad“, prilikom koje su građani educirani o mogućnostima smanjenja otpada od hrane i prilikom koje su dijeljene brošure o održivom gospodarenju otpadom.

Prema podacima Europske komisije, u Hrvatskoj se godišnje baci 380 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, a oko 53% odbačene hrane odnosi se na kućanstva. Prema tome, prosječno svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci oko 50 kg hrane!

U sklopu manifestacije, u Trgovačkoj ulici, gastro znalci su kuhali marende napravljene od ostataka hrane te su demonstrirali recepte za “dan poslije”. Građani su brojne savjete ali i pokoji recept mogli pronaći u informativnim letcima koji su dijeljeni, a vidjeli su i prikaz “pravilno” složenog hladnjaka!

Za kuhanje je bio zadužen aktivist, doktor fizike i samouki kuhar Goran Zgrablić & prijatelji.