Avada Car Dealer News

Javna akcija “HRANA NIJE OTPAD 

U četvrtak 13.6. od 11 sati na umaškoj tržnici održat će se javna akcija kojom se želi ukazati na problem otpada od hrane. Prema podacima Europske komisije u Hrvatskoj se godišnje baci 380 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane. Oko 53% odbačene hrane odnosi se na kućanstva, prema tome svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci oko 50 kg hrane! 

Rasipanje hrane, odnosno odbacivanje hrane koja se još uvijek može iskoristiti, aktualna je i prioritetna tema u Europi i svijetu. U proizvodnji, distribuciji i skladištenju hrane iskorištavaju se prirodni resursi, a često se proizvode i negativni utjecaji na okoliš. Sprečavanje nastanka otpada od hrane važno je i sa socijalnog gledišta – puno hrane se nepotrebno baca, a postoje milijuni ljudi koji je nemaju dovoljno.

U sklopu eventa građani će imati prilike vidjeti koliko to hrane godišnje baci jedna osoba (da očekuje vas JEDNO VELIKO brdo hrane) , a na licu mjesta gastro znalci će kuhati marende spravljene od ostataka hrane te će demonstrirati recepte za “dan poslije”. Građani će brojne savjete ali i pokoji recept pronaći u informativnim letcima koje ćemo dijeliti, a moći će vidjeti i prikaz “pravilno” složenog hladnjaka!

Za kuhanje će biti zadužen naš aktivist, doktor fizike, i samouki gastro znalac Goran Zgrablić

Akciju organizira Komunalno poduzeće 6. maj,  Udruga Zelena Istra i Grad Umag.