U subotu, 9. prosinca, od 10 do 14 sati u Umagu će se održati  događanje pod nazivom „Re-use dan u Umagu” na lokaciji u Trgovačkoj  ulici, trg ispod IKB-a, pored restorana “La boheme”. U sklopu događanja građani će moći sudjelovati na sajmu razmjene i posjetiti kamion za popravke “E-transformer” 2.0. tvrtke ZEOS d.o.o. iz Slovenije.

Na licu mjesta moći će dijagnosticirati kvar na svom kućanskom aparatu, pogledati izložbu starih uređaja ili zaigrati retro kompjuterske igrice. Na sajmu razmjene TiDam – TiDaš moći će razmijeniti odjeću knjige, igračke i ostale predmete.

Organizatori pozivaju građane da im se pridruže na ovom obiteljskom druženju za sve generacije!

PROGRAM:

10:00  – 14:00

„E-transformer 2.0” slovenske tvrtke ZEOS d.o.o. posebno je vozilo koje  nastoji produžiti vijek trajanja električnih uređaja uz zabavu i edukaciju:

  • besplatno dijagnosticirajte kvar na svojim malim kućanskim aparatima koji nisu u funkciji (eventualni popravak aparata moći ćete dogovoriti sa serviserom iz Ljubljane na licu mjesta, uz nadoplatu)
  • zamijenite svoj još uvijek ispravni uređaj za drugi uređaj, po načelu „jedan za jedan”
  • pogledajte kratki animirani film o kružnom gospodarstvu,
  • obiđite muzej uređaja iz naše bliže i dalje prošlosti,
  • upoznajte se s primjerima trajnih magneta i procesa njihovog recikliranja,
  • igrajte retro računalne igrice,
  • promatrajte proces pranja suđa u perilici,
  • saznajte kako koristiti hladnjak kako bi njegovo korištenje bilo ekonomično i što dulje.

10:00 – 12:00

TiDam – TiDaš sajam razmjene, u organizciji Udruge Zelena Istra

Ako imate viška odjeće, stvari, nakita, knjiga i volite druženje i dobru glazbu, a uz to ste ekološki osviješteni tada je ovo pravi događaj za vas! Također, ako volite “vintage” zimske krpice na sajmu možete izabrati nešto zanimljivo za ovu sezonu.

Što je sajam razmjene?

To je događaj vrlo sličan buvljacima, razlika je samo u tome što se na sajmu odjeća razmjenjuje i što se ne naplaćuje! Ono što nama nije dobro nekome može biti savršeno i obrnuto. Razmjena nije direktna, već ostavljamo stvari koje poklanjamo, i izabiremo stvari koje nam trebaju iz cjelokupne ponude. Višak se donira humanitarnoj organizaciji. Obilježje swap događaja je i dobro druženje uz muziku i piće.

Koja su pravila?

  1. Prilikom dolaska na info-punktu ostavite predmete koje želite donirati (ne više od 10). Za svaki predmet dobit ćete BON. Bonove možete zamijeniti za željene predmete iz ponude. Zadnjih sat vremena razmjena će biti moguća i bez bonova – do isteka zaliha ;))
  2. U obzir dolaze igračke, odjeća i modni dodaci, dobrodošli su svi “fora” i “otkačeni” komadi odjeće, knjige, stripovi, ploče, CD-ovi, igrice, mali kućanski aparati, ukrasni predmeti, slike, okviri i sl. Važno da je sve očuvano, čisto, bez fleka, u funkciji i ispravno.

Javno događanje organizira komunalno poduzeće 6. Maj u suradnji s Udrugom Zelena Istra i tvrtkom ZEOS d.o.o. iz Slovenije.

Više informacija:
https://www.zeos.si/
www.zelena-istra.hr
www.6maj.hr

Za Zelenu Istru,

Nina Brnić
nina.brnic@zelena-istra.hr
091 899 7648

Irena Burba
irena.burba@zelena-istra.hr
099 7058 210