Avada Car Dealer News

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, u sklopu edukativne kampanje o održivom gospodarenju otpadom “Izdvoji s(v)e. Fai la differenzza” Zelena Istra u suradnji s Komunalnim poduzećem 6. maj d.o.o. iz Umaga na Bujštini organizira niz događanja za učenike/ice i školsko osoblje osnovnih i srednjih škola.

U organizaciji prvog u nizu događanja za Dan planeta Zemlje sudjeluje i Pučko otvoreno učilište iz Buja u čijem ćemo kinu za srednjoškolce Bujštine održati projekciju filma “MOJE STVARI / MY STUFFPetra Luukkainena. Autor filma na odličan način tematizira o iznimno bitnim ekološkim i društvenim pitanja našeg vremena, propitujući na zanimljiv i originalan način jedan od najvećih problema današnjice – pretjerani konzumerizam. “MOJE STVARI” je odvažan film koji pogađa ravno u srž ekspanzije konzumerizma 2000.-tih u profinjenoj (finskoj) kombinaciji ozbiljnosti i humora.

UKRATKO O FILMU:
Dvadesetčetverogodišnji Petri odlučuje sprovesti radikalan eksperiment, budući da je počeo osjećati da ga guše materijalne stvari koje je tijekom života u pretjeranim količinama nakupio u stanu. Odlučuje se na radikalan i nesvakidašnji potez. Sve svoje stvari odlučio je spakirati i preseliti u podrum. Od tog trenutka Petri odluči živjeti prema skromnom, no strogom samonametnutom pravilu – svaki dan smije vratiti samo jednu stvar iz podruma i ne smije kupiti ništa novo. Tijekom filma gledatelju se nameću brojna pitanja na koja je i sam autor pokušao odgovoriti snimajući ovaj izniman i zanimljiv film: “Hoćemo li odustajanjem od potrošačkom društva ujedno odustati i od društvenog života?” “Možemo li imati prijatelje ako nemamo mobitel?” “I hoće li ostatak svijeta uopće prihvatiti takav projekt?”

TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=KUBVl0FG6Yc

Fim će biti prikazan u idućim terminima:

16. travnja od 8:55 sati za učenike/ice Talijanske srednje škole -Scuola media superiore italiana “Leonardo da Vinci” Buje/Buie te korisnike Centra za inkluziju Buje.

18. travnja od 12:30 sati za učenike/ice Gospodarske škole Buje

20. travnja  od  12:25  sati za učenike Srednje škole “Vladimir Gortan” Buje

Nakon srednjoškolaca, obilježavanju Dana planeta Zemlje na Bujštini pridružit će se i učenici/ice 4 osnovne škole – Talijanska osnovna škola, Scuola elementare italiana Edmondo de Amicis Buje (20. travnja, od 9:45 do 12 sati)), Područna osnovna škola Mate Balote Brtonigla (24. travnja, od 10 do 12 sati), Osnovna škola, Scuola elementare Milan Šorga Oprtalj-Portole (25. travnja, od 9:00 do 12:30 sati) i Osnovna škola Mate Balote Buje (26. travnja, od 10 do 12:20 sati).

Za polaznike navedenih osnovnih škola Zelena Istra je osmislila informativno-edukativne radionice o pravilnom postupanju s otpadom. Tijekom radionica sudionici će na kreativan i zanimljiv način usvojiti jednostavna i učinkovita pravila kojima svakodnevno mogu pridonijeti smanjenju nastanka otpada u školi. Potom će naučiti što je to ponovna uporabe otpada te zašto je ona neizmjerno važna u održivom gospodarenju otpadom te očuvanju prirode i okoliša. Budući da će učenici/ce navedenih osnovnih škola na kraju radionica u čast planeti Zemlji u svom školskom vrtu posaditi i po jedno za istarsko podneblje karakteristično stablo, poseban dio edukacija bit će usmjeren na važnost odvojenog prikupljanja, odnosno recikliranja papira i kartona.

Osnovnim školama koje sudjeluju u obilježavanju Dana planeta Zemlje stabla za školski vrt  osiguralo je Komunalno poduzeće 6. maj d.o.o. koje će također svim osnovnim školama s područja Bujštine pokloniti  po 10 kutija za odvojeno prikupljanje papira.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, svakako nas kontaktirajte

ZA ZELENU ISTRU:
Rudija Pavličević
rudija.pavlicevic@zelena-istra.hr
091 591 79 69