Avada Car Dealer News

U sklopu kampanje “Koja je prava cijena tvoje odjeće- održiva i pravedna modna industrija” tijekom Europskog tjedna smanjenja otpada organiziramo niz događaja. Jedan od njih je i projekcija filma “True Cost- Prava cijena” koja će se održati 20.11. u srijedu od 18:30 u Kinu Umag.

The True Cost je priča o odjeći. Ovaj angažirani film natjerat će vas da pregledate etikete u svom ormaru, da dobro razmislite o sljedećoj kupovini novih modnih artikala koji vam ili ne trebaju ili ćete ih obući ponekad, te da pretražite internet u potrazi za mjestom proizvodnje vaše omiljene dizajnerske marke. Rezultati pretrage: Jugoistična Azija.

Kao uvod u projekciju filma očekuje nas POP-UP izložba umaške dizajnerice Mirne Posavčević- ANIMA M, članice pokreta Fashon Revolution Croatia, pridružiti će joj se i Elsa Demark Mazalović uz izložbu nakita od recikliranih materijala!
Očekuje nas i performans poznate umaške umjetnice Slavice Marin koja koristi otpad kao materijal za svoje skulpture i kostime čime šalje snažnu poruku.

VIŠE O FILMU:
The True Cost je angažirani dokumentarni film o tekstilno-dizajnerskoj industriji kroz koji se pokazuju devastirajuće posljedice ove sve više neodržive industrije, koja smanjivanjem cijena robe postaje drugi najveći zagađivač planete nakon nafte i naftnih derivata. Scene gomila stare i pomodarski nazvane second hand odjeće koja nikome ne treba, sa kadrovima zagađene vode koju u zemljama u razvoju proizvode tvornice odjeće, neki su od prizora koji će gledatelj zasigurno pamtiti iz ovog filma. Film prati i priču jedne od najveće katastrofe ove industrije – rušenje zgrade Rana Plaza u Bangladešu 2013. u kojoj je poginulo 1.129 radnika tekstilne tvornice, a 2.515 zaposlenika je bilo ozlijeđeno.

POPRATNI DOGAĐAJI:

16.11. 10:00 h SUBOTA-UMAG– Sajam razmjene i kampanja o smanjenju nastanka tekstilnog otpada
19.11. od 15:00, UTORAK, NOVIGRAD, Akcija prikupljanja starog tekstila
22.11. 20 h PETAK -PULA, Galerija HUI, Okrugli stol “Održiva i pravedna modna industrija”

Ovu aktivnost provodi udruga Zelena Istra u suradnji s Komunalnim poduzećem 6.maj