Avada Car Dealer News

U petak je u prostoru Turističke zajednice Brtonigla održana eko-gastro radionicu kuhanja kao nastavak akcije "Hrana nije otpad". Radionicu je vodio aktivist, gastro znalac, fizičar i samouki kuhar Goran Zgrablić i Nikola Pezić. Polaznici su naučili kako iskoristiti ostatke kuhane hrane i povrća, sireva i narezaka "s dna frižidera" te tako smanjiti otpad od hrane u našim kućanstvima.

Naučili su pripremati kuglof od ostataka kruha s umakom od povrća i narezaka te arancine, tradicionalni sicilijanski recept za pohane okruglice od ostataka riže punjene ostacima povrća i sirom. Radionici je prisustvovalo petnaestak građana s područja Bujštine. Sudionici su dobili informativne letke o smanjenju otpada od hrane, a izložili smo i plakat pravilno složenog hladnjaka. Događaj je organiziran u suradnji s Komunalnim poduzećem 6.maj d.o.o. iz Umaga te uz podršku Turističke zajednice Brtonigla u sklopu kampanje Izdvoji s(v)e. Fai la differenza.

Prema podacima Europske komisije u Hrvatskoj se godišnje baci 380 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane. Oko 53% odbačene hrane odnosi se na kućanstva, prema tome svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci oko 50 kg hrane!

Sprečavanje nastanka otpada od hrane važno je i sa socijalnog gledišta – puno hrane se nepotrebno baca, a postoje milijuni ljudi koji je nemaju dovoljno.