Avada Car Dealer News

Grad Umag je tijekom 2019. i 2020. proveo projekt “Voli Umag, izdvoji s(v)e!”Kako bi se edukativnim aktivnostima obuhvatili i najmlađi sugrađani, u suradnji s umaškim predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama i Udrugom Zelena Istra provedeno je niz aktivnosti . Šesnaest različitih interaktivnih edukativnih radionica održano je za učenike osnovnih škola. Učenici su naučili sve o smanjenju nastanka otpada, ponovnoj uporabi i odvojenom prikupljanju otpada te su raspravljali o štetnosti plastičnog otpada za naše more. U kreativnom dijelu radionica niži razredi su oslikavali trajne vrećice, dok su viši razredi od prikupljenih starih majica sami izrađivali trajne torbe za kupovinu!

Sve škole i vrtići  su dobili niz obrazovno-informativnih materijala: bojanke, memory igre, puzzle ,  strip kao i niz  edukativnih plakata koji svojim porukama potiču na nošenje trajnih vrećica i boca, na kompostiranje i pravilno  odvajanje otpada. Strip i bojanku krase simpatični likovi lava, dabra, lisice, ježa i gliste  koje je ilustrirao Vjeran Juhas, a tekst osmislile Nina Brnić i Irena Burba iz Zelene Istre.

U sklopu projekta je u svibnju organizirana šarena povorka učenika nižih razreda osnovnih škola, više od 500 učenika prošetalo je Umagom te transparentima, kostimima, plesom i pjesmom svojim su građanima ukazali na važnost zaštite okoliša i prirode  te sve većem utjecaju čovjeka na klimatske promjene.

Projekt je završio međuškolskim natjecanjima  u izradi ukrasnih i uporabnih stvari te poklona od prethodno prikupljenog otpada u kojem su sudjelovali učenici Osnovne škole Marije i Line te učenici Talijanske osnovne škole Galileo Galilei.

Učenici nižih razreda izradili su prekrasne novogodišnje ukrase od plastičnih boca, tanjura, čepova, starog tekstila, stare vune, staklenki -te pokazali kako se na kreativan način starim stvarima može udahnuti novi život.

Učenici viših razreda izradili su od starog namještaja daski i drugih materijala svoje kutke za dijeljenje tkzv. “give box”- to su mjesta koja će u njihovoj školi biti namijenjena za razmjenu knjiga, igračaka, društvenih igara i sl. Svaki učenik u kutku za dijeljenje može ostaviti ono što mu ne treba i uzeti ono što mu se sviđa. Na taj način škole potiču ponovnu uporabu. Učenici i učitelji su se zaista potrudili i rezulat je bio više nego odličan, a učenici su spremno prihvatili ideju i odmah napunili svoje kutke za dijeljenje te krenuli u razmjenu.

Za svoj trud obje  škole su nagrađene vrijednim nagradama. Od meteo stanice i  kamere za Osnovnu školu Marije i Line do  printera i go-pro kamere za  Talijansku osnovnu školu Galileo Galilei- sve ono što će unaprijediti kvalitetu nastave.

Projekt “Voli Umag, izdvoji s(v)e!”  je sufinancirala Europska unija u okviru Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 641.713,66 kn, od kojih je 499.983,09 kuna bespovratno osigurano od strane Europske unije, dok će razliku financirati Grad Umag.